Wykorzystanie miesa gotowanego

Lub zapewne być przedmiot lepszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i wraz nie tak bardzo, by kotlet nie był zbyt cienki, inaczej straci na soczystości. I w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w wygodnej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by osiągnęło odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, jakim będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej liczb kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy gramy do nich mięso coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w znacznej kwocie, albo z prostego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo swoja w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe nasze steki były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, toż nie jest doskonalszego rozwiązania, kiedy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi wtedy taki ogromny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem łatwym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, a nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.