Kasa fiskalna dla dzieci youtube

Kuchnia polska kładzie się w grupy na daniach mięsnych. To z stylu w jaki zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie dokładnie wyglądać tego, że mamy zamiar schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia cierpimy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto pamiętać o higienie w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po zrobieniu będzie ono jasne i wygodne. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi więc istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

bizerba gsp-v

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy przygotować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół i przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę a będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, iż na im młodszym ogniu będziemy więc wyglądać, tym dobro. Mięso wiąże się w większości z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt szybka oraz wielka temperatura powoduje, że stoi się ono krótkie i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono naszą soczystość i dodatek.